perjantai 28. syyskuuta 2012

Pohjoishaagalainen, käytä lähipalveluja kartan avulla!

Liikenneryhmä on tuottanut kartan Pohjois-Haagan palveluista ja kävely- ja pyöräilyreiteistä. Palvelukartta löytyy Pohjois-Haagan kotisivuilta kohdasta "Linkkejä". Muutamia kappaleita on jaettavana muun muassa Pohjois-Haagan kirjastolla sekä Hakavuoren kirkolla. Siellä on esillä myös isot kartat.

 

Lähipalvelut uhattuna


Idea kartasta syntyi liikenneryhmän keskuudessa keväällä, kun piirtelimme kartalle tärkeimpiä kävely- ja pyöräilyreittejä, joita pitäisi kehittää.

Lähipalveluiden olemassaolo on olennainen osa kaupunginosan elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä. Lisäksi lähellä olevat palvelut ovat tärkeä edellytys sille, että asiointimatkoja voitaisiin tehdä kävellen ja pyöräillen. Kävelyn ja pyöräilyn yleistyminen puolestaan parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja tekee katukuvasta elävämmän.

Lähipalveluiden olemassaolo on kuitenkin uhattuna, kuten varmasti kaikki pohjoishaagalaiset ovat huomanneet. Liikenneryhmässä ajattelimme, että palvelut kokoava kartta voisi tuoda palvelut paremmin esiin ja rohkaista asukkaita käyttämään lähipalveluita. Vain itse palveluita käyttämällä voimme turvata lähipalveluiden säilymisen alueellamme.

Kartan avulla voi monet vanhatkin pohjoishaagalaiset löytää uusia tuttavuuksia. Tiesittekö esimerkiksi, että Orapihlajantiellä on suklaapuoti nimeltä Pâtisserie & Chocolatier Mayra?

Karttoja jaossa ja esillä muun muassa kirjastolla

Keväästä 2012 lähtien liikenneryhmällä on ollut apuna Kävellen kauppaan, pyörällä postiin -hanke, jonka puitteissa olemme voineet piirtää kartan ja painaa niitä muutamia kappaleita jakoon.

Karttoja on jaossa Pohjois-Haagan kirjastolla, Hakavuoren kirkolla sekä muutamissa liikkeissä. Lisäksi kirjastolla, kirkolla ja ilmoitustaululla (Idan puiston kohdalla Näyttelijäntiellä) on esillä isot kartat. 

Kartan tulevaisuus ja päivittäminen

Nyt esillä oleva kartta on ensimmäinen kokeiluversio. Tukenamme ollut hanke loppuu vuoden 2012 lopussa. Tämän jälkeen täytyy miettiä, millä resursseilla karttaa päivitetään. Tietojen päivittäminen onnistunee kerran vuodessa liikenneryhmän/aktiivisten asukkaiden voimin. Karttojen painamisen ja jakelun rahoitus pitää selvittää.

Tulevaisuudessa karttoja voisi asentaa maastoon useampaankin paikkaan, jos saamme neuvoteltua kaupungin kanssa sopivista telineistä ja niiden pystyttämisestä. Maastossa olevat kartat auttaisivat samalla suunnistamaan kaupunginosassamme. Nythän esimerkiksi kulku Pohjois-Haagan asemalta Runar Schildtin puiston läpi on ollut monelle vierailijalle vaikeaa. Toki puistoon tarvitaan myös viittoja, joista liikenneryhmä onkin tehnyt aloitteen kaupungille. Ne odottavat parhaillaan asentamista.

On myös mietitty, miten karttaa voitaisiin jakaa suoraan pohjoishaagalaisten koteihin.Yksi mahdollisuus tähän voisi olla HSL:n uusille helsinkiläisille lähettämä infopaketti joukkoliikennepalveluista. Pohjois-Haagassa pakettiin voitaisiin ehkä lisätä tämä palvelukartta.

Kerro palautteesi kartasta 


Kartasta varmasti puuttuu vielä palveluita ja siinä voi olla muutenkin kehittämisen varaa. Pitäisikö sähköisessä versiossa esimerkiksi olla linkit liikkeiden kotisivulle?

Kommentit, palautteet ja ehdotukset kartan ylläpitoon ja päivittämiseen voi laittaa kahteen paikkaan: 
Kannattaako tällaista karttaa jatkossa päivittää ja ylläpitää? Löytyisikö Pohjois-Haagasta graafisen suunnittelun osaajia, jotka voisivat tehdä päivitykset karttaan? Entä kuka voisi rahoittaa kartan painamisen ja jakelun? Kertokaa! 

Kävellen kauppaan, pyörällä postiin -hankkeesta on liikenneryhmän kanssa vastannut Linea Konsultit Oy. Hanke on saanut tukea osana valtakunnallista Liikenneviraston, liikenne- ja viestintäministeriön, ympäristönministeriön ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman rahoittamaa Liikkumisen ohjauksen T&K ohjelmaa 2012–2013. Muita rahoittajia ovat Kannelmäen kauppakeskus ja Helsingin seudun liikenne HSL.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti