keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kartta Pohjois-Haagan palveluista ja reiteistä - onko tarvetta?

Liikenneryhmä on ideoinut ja luonnostellut kartan Pohjois-Haagan ja Lassilan palveluista. Ajatuksena on tuoda paremmin esille alueemme palvelut ja kannustaa lähipalveluiden käyttöön. Lähipalveluiden käyttö on myös järkevää liikkumista. Lähelle on helpompi kulkea jalan tai pyörällä, ja vaikka kulkisi autolla, liikennesuorite jää pienemmäksi kuin jos kulkisi kauempana oleviin marketteihin.

Lähipalveluiden tilanteessa ei kuitenkaan ole hurraamista. Viimeisimmät takaiskut ovat olleet Thalian aukion apteekin ja Lassilan postin siirtyminen Kannelmäen Prismaan. Useita liiketiloja on tyhjillään.

Mutta muutamat valopilkut muistuttavat, kuinka hienoja hyvät lähipalvelut ovat. Esimerkkinä mainittakoon Thalian aukion ihana kirjakauppa ja Café Pikku-Belgia. Ne ovat harvinaisuuksia esikaupungeissa. Haagan ruokaryhmässäkin on keskusteltu Thalian aukiosta.

Palveluiden olemassaolon huomaa kuitenkin pääasiassa vain törmäämällä niihin tai ehkä lukemalla Haagalaisen mainoksia. Palvelut sijaitsevat valitettavan hajallaan ympäri Pohjois-Haagaa. Keskittymiä ovat ostari, Thalian aukio ja Pohjois-Haagan aseman seutu.

Kartta voisi tuoda palvelutarjonnan paremmin esiin. Liikenneryhmä on yrittänyt kartoittaa mahdollisimman paljon alueen palveluita, ja sijoittanut ne kartalle. Joukosta puuttuu varmasti vielä paljon. Otammekin mielellämme vastaan kommentteja ja lisäyksiä kartalle tulevista palveluista.

Palveluiden lisäksi olemme hahmottaneet kartalta keskeiset kävely- ja pyöräilyreitit. Siksi olemmekin nimenneet kartan "palvelureittikartaksi". Ajatuksena on, että reittejä voisi kehittää entistä selkeämmiksi ja turvallisemmiksi siten, että asiointi lähipalveluissa kävellen ja pyörällä olisi mahdollisimman houkuttelevaa. 

Tässä on esillä kuva karttaluonnoksesta. Kartta on tehty A0-kokoon, joten palveluiden nimet eivät välttämättä erotu tässä versiossa. Karttaa voitaisiin tulevaisuudessa tehdä eri tarkoituksia varten: maastoon muutamiin keskeisiin solmukohtiin, jaettavaksi liikkeissä sekä sähköinen versio netissä.

Alueen yrittäjille ja paveluntarjoajille järjestetään elokuussa tilaisuus, jossa karttaa esitellään tarkemmin ja kehitetään yhdessä eteenpäin. Pohdittavana on, mikä taho tuottaa kartan ja ylläpitää sitä. Lisäksi tilaisuudessa pohditaan kävely- ja pyöräilyreittien kehittämismahdollisuuksia. Palveluntarjoaja, jos olet kiinnostunut, ilmoittaudu liikenneryhmän vetäjälle (johanna.taskinen(at)iki.fi).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti